Sama svoj šef!

Pet mjeseci nakon odlaska iz firme u kojoj sam bila zaposlena za stalno (i primala plaću za koju je naša predsjednica nedavno izjavila da bi trebala biti barem prosječna plaća u Hrvatskoj), postala sam sama svoj šef! Četiri dana nakon tog svečanog događaja primila sam i prvu uplatu na račun svoga obrta i uzviknula: "Eureka! Sada sam poslovna žena!". To sam željela cijeli život: imati svoj posao, baviti se poslom koji volim i sama sebi šefovati, a ne da mi netko non-stop visi nad glavom i govori što je dobro, a što nije.

Šefovi su uglavnom i govorili jedino kad nešto nije bilo dobro, ne daj Bože nekad pohvaliti radnika jer uostalom, uvijek će se naći netko tko će vaš posao obavljati za manje novaca. Zato ja sad sve svoje poslove obavljam za nešto malo više novaca nego prije. Ha, baš sam ih zeznula! Evo upravo sam se neki dan napunila samopouzdanjem i uvjerenjem da idem dobrim putem. Mlada gospođa koja me niti ne poznaje pohvalila je na Facebooku moj Črčke brend. Pohvalila je moje radove, čula je za mene i zna što radim. U dvije rečenice motivirala me je više nego svi moji šefovi zajedno u deset godina radnog staža. Skroz je nebitno što mi je drugi dan odbijen jedan crtež kod drugog klijenta i opet sam posumnjala u svoje sposobnosti, u svoje odluke i kako ću ja to crtanjem zaraditi za plaćanje računa, kredita i hrane, ali to je valjda briga koja muči većinu mojih sugrađana. Meni je zasad dobro ovako kako je, kažu da sad kad imam svoj stan i firmu (obrt, doduše) trebam još samo roditi dijete. Dva od tri su odrađena, već se vidim za laptopom s trbuhom do zuba.


Dakle, postala sam sama svoj šef. Imam obrt za usluge - grafičke, web dizajn, administracija, PR i produkcija. Imam fora naljepnicu na vratima i poštanskom sandučiću koja kaže da sam vlasnik nečega i ako nešto zeznem, vjerojatno ću ostati bez para i bez tog poštanskog sandučića. Izračunala sam da bih za relativno normalan život svakoga dana trebala zaraditi oko 150-200 kn. Nadam se da sam sposobna biti takav šef. Za otvaranje svog obrta trebalo mi je punih pet mjeseci i priznajem, štogod sam po tom pitanju morala odraditi, kod mene je išlo sporo i temeljito. Prvo sam se prijavila na Zavod za zapošljavanje koji me je za par tjedana poslao u CISOK na radionicu za izradu Poslovnog plana samozapošljavanja (preporučam - vrlo korisno + simpatičan momak koji odgovara na sva vaša pitanja). Zatim sam se svojevoljno prijavila u Plavi ured jer su svi pričali o njima. I znate što, u Plavi ured idite pod obavezno! Neizbježno mjesto za svakog wanna-be obrtnika, poduzetnika, start-upera, oglašivača, poreznog obveznika. Mjesto na kojem ćete dobiti super savjete i upute od profesionalaca u poslu, i to zamislite, potpuno besplatno! A najkorisniji dio Plavog ureda su njihove web stranice na kojima imate hrpu jako bitnog materijala. Da, puno je toga, iako će vam oduzeti vrijeme dok proučite sve te dokumente, pravila i propise, bolje informacije nećete pronaći niti na jednom drugom mjestu. I ne mogu dovoljno naglasiti - educirajte se, proučavajte, tražite tuđa mišljenja, umrežite se s poduzetnicima na Facebooku i ne dozvolite sebi da ne znate sve o poslu u koji se upuštate.


Nakon Plavog ureda dovršila sam taj Poslovni plan samozapošljavanja što i nije bilo pretjerano zahtjevno, ali iziskuje vrijeme. Iskoristite to vrijeme najbolje što možete, ne pišite Plan samo da obavite tu formalnost - nešto će vam možda i koristiti jednom kad krenete s poslovanjem. Osim troškovnika koji je najvažniji dio Plana, svakako istražite tržište u koje ulazite, sklopite suradnje s potencijalnim klijentima i dokažite svoje dosadašnje iskustvo. Vjerujte, jedna takva sistematska obrada vaše poslovne ideje snažno će ojačati vaše samopouzdanje. Ne podcjenjujte ni referente u Zavodu, srećom, naišla sam na pojedince koji su se stvarno potrudili da mi pomognu realizirati ovu moju poslovnu ideju. Hvala im na tome. Moj je Poslovni plan nakon 24 dana ocijenjivanja odobren i uskoro će mi biti dodijeljena sredstva za kupnju opreme, softwarea i plaćanje doprinosa. Tim ću novcima biti zaposlena godinu dana i održavati svoj obrt bez brige na pameti. Ostaje mi plaćati samo porez (Rain, Tax, it's inevitable...) i dokazati sebi i drugima da sam odabrala pravi put. Ja, obrtnica! Zvuči mi baš nekako gordo. Nek' mi je sa srećom!


Iva