Pet početničkih grešaka u dizajnu

Cilj svakog dizajnera je stvoriti portfolio dobrih radova koji će se svidjeti klijentima. Međutim, ovisno o iskustvu i vještinama koje posjeduje, dizajneru se mogu dogoditi i neke "početničke" greške kojih ponekad sam nije niti svjestan. Dobra vijest je što se takve greške mogu vrlo jednostavno izbjeći, pa u nastavku donosim pet najčešćih pogrešaka koje sam i ja činila ili sam ih primijetila u radovima drugih dizajnera. Jednom kad osvijestite pogreške koje radite, postat ćete puno bolji dizajner.

1. KORISTITE PREVIŠE FONTOVA

Korištenje nekoliko vrsta fontova unutar jednog dizajna, brenda ili web stranice, može postati zbunjujuće, nečitljivo i u konačnici, izgledat će neukusno. Nemojte to raditi, osim ako ste profesionalni tipograf ili pravi čarobnjak. Oni super popularni citati koje možete pronaći na Pinterestu i koji koriste milijun različitih fontova zapravo su vrlo kompleksni radovi koje je teško nacrtati, čak i za iskusnoga dizajnera. Dakle, čak i ako mislite da je korištenje hrpe fontova cool stvar - vjerujte, nije. Rješenje: Preporučam korištenje dvije ili maksimalno tri vrste slova po radu, najbolje kombinaciju serifnog i fonta bez serifa (ukrasa), u načelu vrlo jednostavnih i efektnih. Pažljivo promislite o fontu koji ćete upotrebljavati za cijeli brend i na taj ćete način povećati njegovu prepoznatljivost, učinit ćete ga kvalitetnijim i složenijim.


2. KORISTITE NEDOSLJEDNE PALETE BOJA

Oni koji koriste razne fontove, sasvim sigurno vole koristiti i puno boja. Ali samo zato što ih volite, ne znači da ih sve trebate i koristiti. Često nailazim na radove čije boje odražavaju raspoloženja njihovih dizajnera. No to je skroz pogrešno. O bojama se treba promišljati, a njihove kombinacije i efekt koji proizlazi iz tih kombinacija - istraživati. Premda i sama imam problema s odabirom dominantne boje na crtežu, jednostavno nemojte koristiti puno boja ako želite stvoriti uspješan identitet. Rješenje: Odaberite 3-5 nijansi i koristite ih - uvijek! Boje koje odaberete određuju tko ste i kako radite. Ako koristite doslovno cijelu paletu boja, zbunjujete svoje klijente i ne stvarate dobar dojam. Evo nekoliko primjera. Kada pomislite na McDonalds, vizualizirat ćete njihov žuti logo s crvenom pozadinom. Kad pomislite na Facebook, u glavi vam je njihov plavo-bijeli logo. Sada zamislite da netko "na svoju ruku" potpuno izokrene boje tih logotipa? Pomislili biste, sasvim sigurno, da je riječ o nekoj prevari. Ako želite da vaša publika prepozna i zapamti boje vašeg brenda, koristite svega nekoliko boja, po mogućnosti komplementarnih, kojih ćete se dosljedno pridržavati.


3. PREDIZAJNIRANOST

Jeste li ikada imali osjećaj: "Nisam dovoljno dizajnirao" pa ćete nacrtati još jedan element na plakatu kako biste se osjećali kao da ste zapravo nešto i "izdizajnirali"? Mene taj osjećaj prati skoro svaki put kada nešto crtam. Dakle, to nije samo vaš problem, ali je problem. Kada crtate, najčešće želite prekriti cijelu bijelu površinu i tako "prenapućujete" svoju grafiku. Zašto? Bjelinu nije potrebno prekrivati nepotrebnim elementima. Što "prenapućenost" čini vašem radu? Teže ga je doživjeti, razumijeti i rad postaje manje atraktivan. Što više "sranja" ubacujete u svoj rad, samo zato jer vam se to čini kao nešto što je potrebno, rad će biti amaterski. Rješenje: Jednostavnost! Koliko god to zvučalo komplicirano, ključ za dobru grafiku je u jednostavnosti. Što jednostavnije - to bolje. Jednostavnost vašem radu omogućuje bolju organizaciju elemenata, profesionalnost, trendy i progresivni "look". Uzmite za primjer Apple - kraljeve dizajna, njihov je logo, doslovno, samo jabuka. To je sve. Super jednostavan brend, čist i minimalan, što je upravo ono što ga čini tako dobrim. Dakle, kad zaglavite sa svojim dizajnom i ne znate koje bi elemente trebali dodati vašem crtežu, razmislite o Appleu i nemojte dodati ništa! Još jedan dobar savjet je - koristite linije! Linije su krucijalni element dizajna, one vašem mozgu omogućuju kratku vizualnu pauzu i upućuju na sljedeću specifičnu točku. Linije omogućavaju strukturiranost rada, okvir, dodaju hijerarhiju i naglasak na ideju rada.


4. UPOTREBA "STOCK" FOTOGRAFIJA

Odabir fotografija jednako je važan kao i odabir bilo kojeg drugog elementa za vaš dizajn. Ne mislim da su "stock" fotografije na internetu loše, dapače, i ja između ostalog koristim Shutterstock, međutim izuzetno je važno prekopati skladišta fotografija i pronaći baš onu koja će najbolje predstavljati vaš brend. Odaberete li fotografiju bez prave svrhe i namjere, vaš će rad postati neprepoznatljiv. Rješenje: Odaberite slike koje odgovaraju vašem brendu. Ne samo da vaše fotografije moraju odgovarati sadržaju koji prate, već moraju i dosljedno odgovarati vizualizaciji cijelog projekta. To možete učiniti na nekoliko različitih načina, kao što su: 1) odaberite fotografije koje slijede istu paletu boja, 2) koristite fotografije koje odgovaraju određenom raspoloženju, temi ili stilu, 3) odaberite fotografije na koje možete dodati sloj (overlay) koji će slijediti boje vašeg brenda.


5. NEPROPORCIONALNO SKALIRANJE FOTOGRAFIJA I DRUGIH ELEMENATA

Neproporcionalno skaliranje fotografija, crteža, oblika i tekstova na dizajnu izgleda glupo i to je nešto što će prvo odati vas kao početnika među dizajnerima. Rješenje: Uvijek koristite tipku SHIFT! Ovo je doslovno najlakše rješenje problema kod smanjivanja ili povećavanja elemenata na vašem dizajnu, zato svaki put kada mijenjate veličinu svojih elemenata - koristite Shift. Ako neki od elemenata ne stane u prostor koji ste mu namijenili, ne rastežite ga. Presložite svoj dizajn tako da u njega stane sve što želite. Krive proporcije vaših elemenata učinit će vaš dizajn ružnim!


Iva